fbpx

Бившата жена на моя живот

от Жозиан Баласко
Режисьор: Велко Кънев 
Сценография и костюми: Антония Попова
Участват: Асен Блатечки, Невена Бозукова, Милена Маркова, Стефан Иванов 

Тя пита кокетно: Как намираш роклята ми?
Той отговаря напълно спонтанно, по мъжки: На точки?!
Е, да… Такива са те, мъжете. Страшно разсеяни на моменти. Или поне така изглежда.

В постановката „Бившата жена на моя живот”  героят на Асен Блатечки – Том – изглежда е забравил няколкогодишния си брак с художничката Франки (в ролята Невена Бозукова). До вечерта, в която се звъни на вратата му, той отваря и… цялото му минало нахлува с една франзела в ръка и няколкостотин житейски и битови проблема на плещите си.

По време на постановката често и много плавно се пренясаме в някои ключови събития от отминалата романтична връзката на Том и Франки – моменти, които може да изглеждат строго индивидуални, но да си кажем честно – носят нюансите на много от нашите връзки… След раздялата им, Том се изолира в новосътворения от самия него свят на „нови дупенца, нов живот“ – безсмислени краткотрайни връзки с жени, които не го трогват, не го докосват отвътре. Именно за поредната такава среща се подготвя, когато Франки се появява с трясък обратно в живота му… и обърква всичко. Най-вече душата му. Отваряйки вратата, Том очаква Орели (в ролята Милена Маркова) – млада секси бензинджийка, олицетворение на всичко, с което Том вече е свикнал и на което се е уповавал след разпада на брака си.

Героите се завъртат в хаос от депресия, страст и психоанализа – Жан-Франсоа (в ролята Стефан Иванов), приятел на Франки е психотерапевт, който най-често може да бъде намерен в бара. И все пак, в кратките моменти на искрени прозрения, той успява да обобщи проблемите на Том и Франки – болката от наранената гордост, от натрупаната умора, ревност, желание да притежаваш другия… Тази смесица от емоции просто не може да бъде забравена. Както и целият спектакъл. В очите на по-чувствителните зрители, “Бившата жена на моя живот” успява да извиква дори по някоя сълза, но всички намират на какво да се засмеят.