fbpx

За Нас

ТЕАТЪРЪТ е …

…живо изкуство. ТЕАТЪРЪТ е като ЖИВОТА – пъстролик, смешен и тъжен, случващ се тук и сега. Независимо какви технологии навлизат в него, ТЕАТЪРЪТ опазва ЖИВИЯ контакт със своите зрители – докосва ги, провокира ги, обагря ЖИВОТА им. Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение; той умее да сближава култури и народи; театралното изкуство образова и ни провокира да мислим и разсъждаваме. Наша отговорност е да продължаваме традицията да забавляваме, образоваме и просветляваме своите зрители, без които нямаше да ни има.
Театралната къща е създадена през 2008 г. от Александър Александров и Татяна Иванова, поставяйки началото към сбъдването на тяхната мечта. До този момент Александър е бил част от екипа на театър „Сълза и смях” и „Перпетуум Мобиле“, където работи дълги години, докато не се решава сам да поеме инициативата и да създаде своя театрална формация.

„Всеки ден с нас е празник“

е нашето кредо и ние, екипът на театрална къща Viva Arte, вярваме във всяка дума на това изречение. Нашата мисия – да създаваме само качествен театър, който грабва сърцето и ума. Как я постигаме – с безкомпромисна работа единствено с най-добрите професионалисти във всички етапи от създаването на театралния спектакъл . Нашата публика – обединява онази интелигентна част от обществото ни, която оценява способността на постановките ни да разсмиват, но и да разплакват; да разтоварват от напрежението на ежедневието, но и да предизвикват зрителя да мисли, да разсъждава над сериозни, понякога екзистенциални, но винаги много човешки проблеми. Празнуваме – всеки път, когато сме на сцената в София или всяко друго гостоприемно място в България; при всеки аплодисмент, при всяка искрена усмивка или тайно изтрита сълза на нашите зрители.

 

#Очакваме ви в театралната зала!
#See you at the theatre!

 

ПОРТФОЛИО:

Първият проект на театралните продуценти, постановката „Кожа и небе“ от Димитър Динев (2008г.), е създадена съвместно с Продуцентска къща „Евро Диалог”, с режисьор Бойко Илиев, с участието на Асен Блатечки, Параскева Джукелова/Мариела Топалова, Ники Илиев и жъне огромен успех – представлението е изиграно над 100 пъти в цялата страна.
С това силно начало, театрална къща Viva Arte подава сериозна заявка за значими постижения и оправдава намеренията си. Следва нов проект – „Бардак“ от Габриел Барили (2009г.), който допълва екипа от актьори на Viva Arte с ключови фигури. Режисирана от Георги Михалков, в постановката участват Асен Блатечки, Невена Бозукова, Милена Маркова и Добриела Попова. Подобно на своя предшественик, и това представление е изиграно над 100 пъти в цяла България.
Следващата стъпка в професионалната история на Viva Arte е свързана и с първия режисьорски опит в професионалния театър на известния актьор Асен Блатечки. През 2010г., като значима част от портфолиото на Viva Arte, той режисира „Побъркани от любов“ от Сам Шепард, в което участва и като актьор в партньорство с Койна Русева, Васил Банов и Стефан Иванов. Пиесата по текст на Сам Шепард се играе 3 години пред препълнени зали в страната.
През същата година, Viva Arte започва да разпространява моноспектакъла „Секс, наркотици и рокендрол“ с участието на Асен Блатечки и в музикалния съпровод на рок музикантите Виктория Керин/Яна Каменова, Христо Намлиев, Томи Темелков и Светослав Козмо Неделчев. Класическият текст на Ерик Богосян, който е доказал вечната истинност на посланията си, е режисиран от Ивайло Христов и се играе за като част от представленията на Viva Arte до март 2017г. – успех, който за пореден път доказва правилния път, по който върви продуцентът.
През 2011г. Viva Arte Theatre решават да добавят романтична комедия в портфолиото си, събирайки на една сцена Невена Бозукова, Асен Блатечки, Милена Маркова и Стефан Иванов. Автор на пиесата „Бившата жена на моя живот“ е французойката Жозиан Баласко, а своя последен режисьорски щрих внася неповторимият Велко Кънев. Безспорно доказателство за стойността на пиесата е фактът, че днес – 6 години по-късно – тя продължава да събира зрители от цялата страна, а на 22 юни 2017г. беше изиграна за 150ти път.
Същата авторка – Жозиан Баласко – е написала и следващата пиеса, поставена от театрална къща Viva Arte – романтичната комедия „Вик за любов“. С премиера през 2013г., в представлението участват Асен Блатечки (той е и режисьор на спектакъла), Койна Русева, Стефан Иванов и Александър Александров. Следвайки подхода за театър в театъра, „Вик за любов“ е безспорен хит, разсмива и вълнува с нелеката съдба на двама актьори. Представлението се играе изключително успешно до края на 2016г.
„За Господ, забранено!“ от Мартин Макдона е от типа представления, които буквално зашеметяват публиката и я водят из дебрите на най-различни човешки емоции, преживявания, трагедии и катаклизми. Пиесата е поставена от театрална къща Viva Arte през 2014г., а Асен Блатечки отново влиза в ролята на режисьор и част от актьорския състав. С него на сцената излизат още Ива Папазова, Стефан Иванов и Асен Лозанов. Спектакълът поставя открито въпроса за границите на съвременния морал и въпроса има ли спасение за погубения от потребителското общество човек. Представлението се радва на изключителен интерес най-вече от страна на по-младата публика, за което допринася и завладяващият саундрак на Христо Намлиев.
През същата година Viva Arte продуцира още една премиера – комедията „Око под наем“ от Питър Шафър с участието на Асен Блатечки, Ива Папазова и Стефан Иванов. Постановка на Борислав Чакринов, романтичната комедия в кратка форма дава отговор на някои базисни въпроси от нашето ежедневие. Представлението продължава да се играе из цялата страна.
След 7 години работа с най-различни пиеси и актьори, в началото на 2015г. Viva Arte осъществява най-мащабния си и амбициозен до момента театрален проект, въвличайки на сцената седем актьори със сериозна популярност и изградена театрална биография. Провокативната постановка „Пуканки/Pop Corn“ е по скандалния текст на Бен Елтън, режисира се от Асен Блатечки и е с участието на Асен Блатечки, Стефан Иванов, Яна Маринова/Гергана Стоянова, Милена Маркова, Невена Бозукова, Снежана Макавеева и Александър Александров. Поради своята брутална откровеност, спектакълът не се препоръчва за лица под 16 и над 61 години – фактор, който не всеки път се отчита правилно от зрителите и създава сериозна полемика около представлението. „Пуканки” все пак намира отклик сред театралната публика и то основно сред младежката аудитория.
През есента на същата година, театрална къща Viva Arte поставя динамичната комедия „Опасно за живота“ по текст на Пиер Шено. Тук, под режисурата на Асен Блатечки, на сцената излизат самият той в ролята на милионер, подгонен от тежка параноя за живота си, Невена Бозукова като неговата красива, но много отегчена съпруга, нестандартната им домашна прислужница – треньор по карате – изпълнявана от Милена Маркова, Стефан Иванов – забавният съсед и приятел с мексикански произход, и забележителният млад актьор Асен Лозанов, чийто противоречив сексапилен герой влиза в дома на милионера като частен охранител, а излиза като нагъл престъпник. Представлението увлича с неочакваните си обрати, искреното забавление и господството на любовта – комбинация, която вече трети сезон продължава да привлича зрители от цяла България.
Постановката „Третото око“ е включена в портфолиото на Viva Arte година по-късно, през есента на 2016г. Романтичната комедия с автор Олег Ерньов и режисьор Борислав Чакринов поставя на театралната сцена важни въпроси с противоречиви отговори, разглежда темите за самоубийството, усещането за безизходица, леката нотка на лудост у всеки от нас и любовта като универсално решение за всяко на пръв поглед безсмислено съществуване. С участието на Невена Бозукова, Стефан Иванов, Милена Маркова и Александър Александров, „Третото око“ на театрална къща Viva Arte може да бъде гледан на всяка голяма сцена в страната.
Трима култови български актьори застават рамо до рамо в следващата продукция на Viva Arte Theatre – спектакълът по две кратки пиеси на А.П.Чехов „Малко комедия“, чиято премиера следва тази на „Третото око“ само с няколко седмици 2016г. Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански – под режисурата на Борислав Чакринов – сформират взривоопасен екип, под чието влияние публиката буквално изживява всеки силен трепет, любовен захлас или тревожност на Чеховите герои. С неповторим успех, „Малко комедия“ гастролира в театралните зали в България и през 2017-та.
През октомври 2017г. Viva Arte поставя една от най-успешните си постановки до момента – „Лъжата“ по текст на французина Флориан Зелер. В месеца на нейната премиера на английски език, в България постановката се режисира от Борислав Чакринов, а участват Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов и Милена Маркова. „Лъжата“ се разпродава още на премиерата си и всички последващи представления бележат огромен успех.

През есента на 2018г. театрална къща Вива Арте отбелязва своя рожден ден – 10 години от създаването на един от най-успешните частни театрални продуценти в България. Избрахме да отбележим празника си по най-добрия начин, който познаваме: като представим пред публиката си най-новата комедия “Горещо” от Жозиан Баласко, режисьор – Асен Блатечки, сценография и костюми – Мартина Варийска, специален грим – София Ракова, с участието на Асен Блатечки, Милена Маркова, Калин Врачански, Невена Бозукова и Стефан Иванов.

Новият театрален хит на театрална къща „Вива Арте” е пиесата „Умопомрачение” от Сам Бобрик. Премиерата е през октомври 2020, режисьор е Борислав Чакринов, а в забавните персонажи се превъплащават актьорите Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов.