ТЕАТЪРЪТ Е ЖИВО ИЗКУСТВО

ТЕАТЪРЪТ е като ЖИВОТА - пъстролик, смешен и тъжен, случващ се тук и сега.

Независимо какви технологии в него, ТЕАТЪРЪТ опазва ЖИВИЯ контакт със своите зрители - докосва ги, провокира ги, обагря ЖИВОТА им.

Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение; той умее да сближава култури и народи; театралното изкуство образова и ни провокира да мислим и разсъждаваме. Наша отговорност е да продължаваме традицията да забавляваме, образоваме и просветляваме своите зрители, без които нямаше да ни има.

За Viva Arte

Театралната къща е създадена през 2008 г. от Александър Александров и Татяна Иванова, поставяйки началото към сбъдването на тяхната мечта. До този момент Александър е бил част от екипа на театър „Сълза и смях” и „Перпетуум Мобиле“, където работи дълги години, докато не се решава сам да поеме инициативата и да създаде своя театрална формация.

„Всеки ден с нас е празник!“

е нашето кредо и ние, екипът на театрална къща Viva Arte, вярваме във всяка дума на това изречение. Нашата мисия – да създаваме само качествен театър, който грабва сърцето и ума. Как я постигаме – с безкомпромисна работа единствено с най-добрите професионалисти във всички етапи от създаването на театралния спектакъл . Нашата публика – обединява онази интелигентна част от обществото ни, която оценява способността на постановките ни да разсмиват, но и да разплакват; да разтоварват от напрежението на ежедневието, но и да предизвикват зрителя да мисли, да разсъждава над сериозни, понякога екзистенциални, но винаги много човешки проблеми. Празнуваме – всеки път, когато сме на сцената в София или всяко друго гостоприемно място в България; при всеки аплодисмент, при всяка искрена усмивка или тайно изтрита сълза на нашите зрители.

Нашата история

Какво се случи с Вива Арте през годините?

Първият проект на театралните продуценти, постановката „Кожа и небе“ от Димитър Динев (2008 г.), е създаден съвместно с Продуцентска къща „Евро Диалог”, с режисьор Бойко Илиев. Тя постига огромен успех – представлението е изиграно над 100 пъти в цялата страна. С това силно начало театрална къща “Вива Арте” дава сериозна заявка за значими постижения и оправдава намеренията си. Кратко след това идва нов проект – „Бардак“ от Габриел Барили (2009 г.), който допълва екипа от актьори на “Вива Арте” с ключови фигури и също се радва на огромно внимание от зрителите.

Реализираните заглавия като сбъднати мечти

Следващата стъпка за Viva Arte Theatre бе първият реализиран режисьорски проект в професионалния театър на известния актьор Асен Блатечки - „Побъркани от любов“ от Сам Шепърд, в който участва и като актьор в партньорство с Койна Русева, Васил Банов и Стефан Иванов. 2010 г. обаче се оказва значима и с още едно събитие - поставя се моноспектакълът „Секс, наркотици и рокендрол“, доказал вечната истинност на своите послания, под режисурата на Ивайло Христов и в музикалния съпровод на рок музиканти.

През 2011 г. Viva Arte Theatre добавя и първата романтична комедия в портфолиото си. Тя събира на една сцена Невена Бозукова, Асен Блатечки, Милена Маркова и Стефан Иванов, за да се роди приключението със заглавие “Бившата жена на моя живот“ с режисьор неповторимият Велко Кънев. Безспорно доказателство за стойността на пиесата е фактът, че тя е играна над 150 пъти. След нея следват и „Око под наем“, както и „Вик за любов“, където, следвайки подхода за театър в театъра, зрителите биват въвлечени в история за нелеката съдба на двамата герои. През 2014 г., с помощта на завладяващия саундтрак на Христо Намлиев, идва и постановката „За Господ, забранено!“ от Мартин Макдона, която повежда публиката из дебрите на множество човешки емоции, преживявания, трагедии и катаклизми.

Смелите проекти, които вълнуват зрителите

След 7 години работа с най-различни пиеси и актьори, в началото на 2015 г. Viva Arte Theatre осъществява най-мащабния си до момента театрален проект, на сцената седем актьори със сериозна популярност и изградена театрална биография. Провокативната и брутално откровена постановка „Пуканки/Popcorn“, режисирана отново от Асен Блатечки, създава сериозна полемика около себе си, но все пак намира отклик сред театралната публика и то основно сред младежката аудитория. През същата година театралната къща поставя и динамичната комедия „Опасно за живота“ по текст на Пиер Шено.

Как се променя театралният ни афиш?

През есента на 2016 г. към портфолиото на “Вива Арте” e включена постановката „Третото око“ - романтичната комедия с автор Олег Ерньов и режисьор Борислав Чакринов, която засяга важни въпроси с противоречиви отговори, свързани с леката нотка на лудост у всеки човек, усещането за безизходица и любовта като универсално решение за всяко на пръв поглед безсмислено съществуване. Непосредствено след това трима култови български актьори застават рамо до рамо в спектакъла по две кратки пиеси на А.П.Чехов „Малко комедия“. Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански – под режисурата на Борислав Чакринов – сформират взривоопасен екип, под чието влияние публиката буквално изживява всеки силен трепет, любовен захлас или тревожност на Чеховите герои.

През октомври 2017г . Viva Arte Theatre поставя една от най-успешните си постановки до момента – „Лъжата“ по текст на французина Флориан Зелер и под режисурата на Борислав Чакринов. А през есента на следващата година, по случай рождения ден на театралната къща – 10 години от създаването на един от най-успешните частни театрални продуценти в България, пред публиката е представена пиесата “Горещо”.

Театрален хит на Viva Arte е „Умопомрачение” от Сам Бобрик. Премиерата бе през октомври 2020, режисьор е Борислав Чакринов, а в забавните персонажи се превъплащават актьорите Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов, Никол Карабинова и Никола Парашкевов.

През 2021 г. „Вива Арте“ отбелязва 50-годишния юбилей на любимците на българската публика Койна Русева и Асен Блатечки с премиерния спектакъл „Омразна любов“ по текстове на Шекспир, Пушкин, Чехов и Жозиан Баласко. На сцената им партнират Стефан Иванов и Асен Лозанов, режисьор на спектакъла е Борислав Чакринов, а уникалната трансформация от образ в образ е възможна благодарение на специалния грим на София Ракова от FX Studio Bulgariа. Красивите класически костюми са дело на талантливата костюмографка Мартина Варийска.

Асен Блатечки, Николай Урумов и... един пистолет са главните действащи лица в лиричната комедия „Хайде да убием Матилда“ на автора и режисьор Орлин Дяков. Крими-спектакълът е новото премиерно предложение на театрална къща „Вива арте“ за сезон 2021/2022. Блестящият актьорски каст е допълнен от музикалната картина на композитора Пламен Мирчев – Мирона.

Интелигентен хумор, енергични сюжети и запомнящи се герои

Романтичната комедия „Ревност" от Сам Бобрик – автор на хитовия спектакъл „Умопомрачение" - е новото премиерно предложение на театрална къща „Вива Арте" за сезон 2022/2023. А нюансите на тъга, смях и абсурд в сюжета са умело подчертани от режисьора Борислав Чакринов. В главните роли, след седемнайсет години бляскаво партньорство в пиесата "Омайна нощ", отново ще видим големите Асен Блатечки и Мария Сапунджиева. Двамата актьори от години си партнират на сцената, а приятелството им в театъра и в живота е гарант за успеха на съвместните им проекти. Забележително място в екипа намират и талантливият Стефан Иванов, и младата звезда Пепа Николова.

За начало на сезон 2023/2024 театрална къща „Вива Арте" поднася на своите зрители „Психо Криминале". Станалият ни любим автор Сам Бобрик забърква всички съставки на класическия криминален разказ: напрежение, хумор, неочаквани сюжетни обрати, романтична нишка и, разбира се, изненадващ финал. А блестящият актьорски състав – Малин Кръстев, Асен Блатечки, Милена Маркова, Стефан Иванов, Асен Лозанов, Катерина Борисова – и брилянтната режисура на Борислав Чакринов гарантират вечер, изпълнена с много забавление.